تاریخچه

 

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران

این مرکز در ابتدا با عنوان مرکز پزشکی بین‌المللی ایران در مرداد ماه ۱۳۵۲  تشکیل شده و توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان کتابخانه و مرکز اطلاعات منطقه وسیع مدیترانه شرقی تعیین  گردید.

این مرکز براساس تصمیمات کمیسیون منتخب یکصد و سومین نشست شورای گسترش آموزش عالی مورخ ۵/۶/۵۴  مجاز به تأسیس دانشکده پزشکی و دانشکده علوم پزشکی در رشته‌های مختلف علوم پایه پزشکی و دانشکده پرستاری در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و دانشکده علوم پیراپزشکی و مدیریت مؤسسات پزشکی و بهداشتی گردید.

مرکز پزشکی ایران در سال ۱۳۵۴ فعالیت‌های بالینی و درمانی را با تنها بیمارستان وابسته به خود با نام کلینیک ایرانشهر  (بیمارستان شهید دکتر رهنمون- بیمارستان ایرانشهر فعلی) آغاز و پس از تشکیل دانشکده‌های پرستاری و پیراپزشکی برای تأسیس مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد پرستاری و نیز سه رشته بانک خون، ‌رادیولوژی و آزمایشگاه در سطح کارشناسی اقدام نمود و در سال ۱۳۵۶ دانشکده پزشکی را تأسیس نمود.

 

مرکز پزشکی ایران در سال ۱۳۶۵، با ادغام چند دانشکده و مؤسسه آموزش عالی در مراکز پزشکی رسماً تحت عنوان دانشگاه علوم پزشکی ایران به فعالیت خود ادامه داد و در رشته‌های مختلف علوم پزشکی، پیراپزشکی، تخصصی و فوق تخصصی بالینی در ده دانشکده پزشکی، پیراپزشکی، پرستاری و مامایی، بهداشت، علوم توانبخشی، مدیریت و اطلاع‌رسانی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، فناوری های نوین پزشکی، پزشکی پردیس بین الملل و دانشکده طب سنتی دانشجو و دستیار می‌پذیرد.

دانشکده پزشکی

این دانشکده پس از تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از ادغام دو دانشکده پزشکی به نام‌های مجتمع آموزش پزشکی آیت ا.. طالقانی و مرکز پزشکی ایران در سال ۱۳۶۵ ایجاد گردید. مجتمع پزشکی آیت ... طالقانی در تاریخ ۲۸/۱۲/۱۳۵۲ با نام مجتمع آموزش پزشکی باتمانقلیچ وابسته به هلال احمر تشکیل شد و از سال ۱۳۵۴ به صورت غیر متمرکز از استان‌های محروم دانشجو پذیرفته است.

مرکز پزشکی ایران در مرداد ماه ۱۳۵۳ تشکیل و از مهر ماه ۱۳۵۴ شروع به کار نموده است. این مرکز از سال ۱۳۵۶ دانشجویان پزشکی خود را از بین فارغ التحصیلان کارشناسی انتخاب نموده و پس از سال ۱۳۶۱ از طریق آزمون سراسری و از مقطع دیپلم متوسطه دانشجو پذیرفت. از نیمسال دوم سال تحصیلی ۷۲-۷۱ دانشکده علوم پایه پزشکی در مجتمع پردیس مرکزی دانشگاه عهده‌دار برنامه‌ریزی وتدریس علوم پایه در سطح دانشگاه گردید و از فروردین سال ۱۳۸۴ به ساختمان جدید واقع در ضلع جنوب غربی تقاطع بزرگراه‌های شهید همت و شهید چمران انتقال یافت.

گروه روانپزشکی، یکی از گروه‌های آموزشی این دانشکده می‌باشد.

 

گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران

گروه روانپزشکی یکی از گروه‌های آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران می‌باشد. در این بخش مراکز آموزشی – درمانی مرتبط گروه توصیف می‌گردد.

 

۱- مرکز آموزشی و درمانی روانپزشکی ایران

برابر سوابق موجود، این بیماستان در گذشته به عنوان ”کانون دانشجویان“ در اختیار نخست وزیر وقت بوده که برابر موافقت مرحوم شهید رجایی بلاعوض به سازمان منطقه‌ای بهداری استان تهران اعطاء گردیده و به نام مرکز روانپزشکی نواب صفوی نام‌گذاری شد. این مرکز از سال ۱۳۶۰ شروع به فعالیت نموده و از سال ۱۳۶۵ تا کنون به دانشگاه علوم پزشکی ایران واگذار گردیده است. زیربنای مفید این مرکز ۸۰۰۰ متر مربع و مساحت کل آن ۳۵۸۰۰ متر مربع می‌باشد. این مرکز هم اینک با نام مرکز روانپزشکی ایران در حال فعالیت می‌باشد.

تلفن ریاست: ۴۴۵۰۳۴۰۲

شماره فاکس:۴۴۵۰۳۴۰۱

آدرس مرکز: کیلومتر ۷ جاده مخصوص کرج‏، ‏جنب ورودی اتوبان آزادگان شمال

 تلفن: ۹-۴۴۵۰۳۳۹۵

نوع فعالیت و رشته‌های تخصصی آموزشی: آموزش تخصصی روانپزشکی، آموزش فلوشیپ روان درمانی، آموزش دوره کارآموزی و کارورزی پزشکی، آموزش به دانشجویان کاردرمانی،پرستاری و روانشناسی

بخش‌های بیمارستانی:‌ مردان‏،‌ زنان، اعتیاد، اورژانس، مهر

دوره های چرخشی آموزش دستیاری: روانپزشکی بزرگسالان، روان درمانی، جامعه نگر، اورژانس، اعتیاد، Instrumental

تعداد تخت‌های ثابت و فعال: ثابت ۱۵۰ تخت و فعال ۱۶۰ تخت

خدمات تشخیصی و درمانی: درمان‌های دارویی و غیر دارویی بزرگسالان بصورت بستری و سرپایی، درمان های دارویی و غیردارویی کودک و نوجوان بصورت سرپایی، آزمایشگاه عصب شناختی، بخش بستری و درمانگاه سرپایی اعتیاد، روانشناسی، کار درمانی، دندانپزشکی، نوار مغزی، رادیولوژی، آزمایشگاه، ECT

۲- مجتمع آموزشی درمانی حضرت رسول اکرم (ص)

این مجتمع در زمینی به مساحت ۵۰ هزار متر مربع از اراضی آقای مهدی باتمانقلیچ وقف بیمارستان شده که تولیت آن با خود آقای باتمانقلیچ بوده و به تدریج در آن زمین دانشکده پزشکی و بیمارستان حضرت امیرالمؤمنین ساخته شده که بعد از انقلاب اسلامی به مرحله بهره‌برداری رسیده است. همزمان با احداث بیمارستان حضرت امیرالمؤمنین احداث بیمارستان حضرت محمد (ص) نیز آغاز و در سال ۱۳۵۹ ساختمان آن به اتمام رسید و با توجه به مقاوم‌سازی زلزله پس از عملیات تقویتی ساختمان بیمارستان حضرت محمد (ص) و تکمیل ساختمان حضرت سیدالشهداء آغاز و در تاریخ ۲۴/۱/۱۳۷۴ توسط مقام ریاست جمهوری وقت آقای هاشمی رفسنجانی مورد بهره‌‌برداری قرار گرفت. در سال ۱۳۹۴ هفتاد درصد از فضای مجتمع بهسازی گردید.

آدرس مرکز: خیابان ستارخان – خیابان نیایش ۹-۶۶۵۱۵۰۰۱

نوع فعالیت و رشته‌های تخصصی آموزشی: پزشکی عمومی، داخلی، رشته های فوق تخصصی داخلی، بیماری‌های داخلی، قلب و عروق، بیماری‌های کودکان، بیهوشی و رشته های فوق تخصصی(درد،ICU)، رادیولوژی، پزشکی هسته ای، پزشکی اجتماعی، پزشکی ورزشی، طب فیزیکی توانبخشی،طب کار، اورتوپدی، جراحی عمومی و رشته های فوق تخصصی جراحی، جراحی کلیه و مجاری ادراری و تناسلی، جراحی مغز و اعصاب، چشم پزشکی و رشته های فوق تخصصی، روانپزشکی، روانشناسی، زنان و زایمان، گوش و حلق و بینی، آْسیب شناسی، مغز و اعصاب،  پوست، عفونی،.

بخش‌های بیمارستانی:‌ داخلی ۱ و ۲، داخلی اعصاب، جنرال، رشته های فوق تخصصی داخلی، عفونی، جراحی عمومی و رشته های فوق تخصص جراحی، جراحی مغز و اعصاب، جراحی ارتوپدی، چشم پزشکی، کودکان، زنان، پوست، انکولوژی، شیمی درمانی، رادیولوژی، روانپزشکی، گوش و حلق و بینی، اورژانس، ICU(۵ واحد ICU فوق تخصصی)، CCU، Post CCU، پیوند، مغز و اعصاب،

بخش روانپزشکی: بخش روانپزشکی با تعداد ۳۰ تخت در طبقه هفتم این بیمارستان قرار دارد. این بخش علاوه بر هیات علمی روانپزشکی و پرسنل پرستاری آموزش دیده در زمینه سلامت روان شامل واحد روانشناسی و کار درمانی می باشد و خدمات تخصصی روانپزشکی بزرگسال، مشاوره-رابط ، سالمندان و Instrumental را ارائه می نماید.

واحد روانپزشکی بزرگسال: شامل ۶ تخت بستری  می باشد .

واحد روانپزشکی مشاوره-رابط: به طور متوسط ماهیانه ۳۰ تا ۴۰ مشاوره از سایر بخشها به این واحد ارجاع داده می شود. این واحد همچنین دارای درمانگاه سرپایی در روزهای یکشنبه و سه شنبه و درمانگاه کلینیک چاقی در روزهای چهارشنبه و ۱۲ تخت بستری است که خدمات طب روان تنی را به بیماران ارایه می نماید.

واحد روانپزشکی سالمندان: شامل ۱۲ تخت بستری و درمانگاه سرپایی و کلینیک حافظه در روزهای شنبه و چهارشنبه است که به بیماران سالمند دچار اختلالات شناختی و دیگر اختلالات روانپزشکی خدمات تخصصی ارائه می کند.

واحد روانپزشکی Instrumental : این واحد شامل نوروفیدبک، tDCS و rTMS و آزمایشگاه خواب است. در آزمایشگاه خواب تست های تخصصی خواب مانند MSLT و PSG انجام می شود. درمانگاه اختلالات خواب در روزهای شنبه و دوشنبه در این بیمارستان فعال است. آموزش های مربوط به EEG و Brain Imaging در این واحد انجام می شود.

واحد روانشناسی: شامل ۳ نفر روانشناس بالینی است که دارای مدرک کارشناسی ارشد بوده و خدمات رواندرمانی و ارزیابی های روانشناختی مانند آزمون های روانشناسی را ارایه می کنند.

واحد کاردرمانی: اتاق کاردرمانی مجهز به  وسایل ورزشی و هنری که توسط یک نفر کاردرمانگر اداره می شود.

درمانگاه‌ها: داخلی(شامل داخلی جنرال و همه رشته های فوق تخصصی روماتولوژی، ریه، گوارش، نفرولوژی، غدد، گوارش، خون، )، جراحی(شامل جراحی عمومی و بسیاری از رشته های فوق تخصصی مثل کولورکتال، جراحی عروق، سرو گردن، توراکس، باریاتریک)، زنان، اطفال، نوزادان، چشم، ارتوپدی، جراحی مغز و اعصاب، نورولوژی،  پوست، روانپزشکی، روانشناسی،گوش و حلق و بینی، عفونی، ارولوژی، بیهوشی ، درد، زنان، ایمونولوژی، آلرژی، بهداشت و تنظیم خانواده ، تغذیه و رژیم درمانی، دیابت، شیمی درمانی، پزشکی ورزشی، طب فیزیکی توانبخشی ، فیزیوتراپی، ژنتیک، طب کار، دندانپزشکی، عفونی

درمانگاه‌های روانپزشکی: خدمات روانپزشکی سرپایی در درمانگاه‌های روانپزشکی بزرگسالان و سایکوسوماتیک، چاقی ، سالمندان ، کلینیک حافظه و کلینیک خواب و درمانگاه روانشناسی ارائه می‌شود.

تعداد تخت‌های ثابت و فعال: ثابت ۸۵۰ تخت و فعال ۶۸۰ تخت

پاراکلینیک:  واکسیناسیون، بخش تراکم استخوان، اپتومتری، نوار عضلانی، نوار مغزی، پلی‌سومنوگرافی، رادیولوژی، آزمایشگاه، نوار قلب، اکو کاردیوگرافی، داپلر،

فیزیوتراپی، پزشکی هسته ای،

۳- دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)

انستیتو روانپزشکی تهران در سال ۱۳۵۶ با نام مرکز آموزشی و رزیدنسی و با اهداف آموزشی، پژوهشی و درمانی به منظور هماهنگی بین کلیه واحدهای روانپزشکی در سراسر کشور و همچنین توسعه خدمات روانپزشکی با تربیت نیروی انسانی متخصص در زمینه روانپزشکی و کارشناسی ارشد روانپرستاری شروع به کار نمود که اهداف اولیه آن عبارت بود از:

الف) تربیت نیروی انسانی در سطوح مختلف مورد نیاز برای بهداشت روان، درمان و آموزش روانپزشکی کشور.

ب) برنامه‌ریزی آموزش عمومی بهداشت روان.

ج) اجرای آموزش روانپزشکی برای مراکز آموزش وزارت بهداری وقت.

د) ایجاد دوره‌های مختلف بازآموزی در سطوح متفاوت.

ه‍ ) انجام پژوهش‌های زیربنایی در زمینه بیماری‌های روانی و بهداشت روان.

ز) ایجاد و توسعه مرکز اسناد و کتابخانه روانپزشکی کشور

مرکز در سال ۱۳۵۸ به دنبال تحولات اجتماعی صورت گرفته در کشور و تغییرات سازمانی در وزارت بهداری به انستیتو روانپزشکی تهران تغییر نام یافت و تحت پوشش سازمان منطقه‌ای بهداری استان تهران قرار گرفت و سپس تحت نظر مجتمع آموزشی و پژوهشی وزارت بهداری درآمد و در سال ۱۳۶۵ پس از ادغام دانشگاه‌ها در زمره یکی از واحدهای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران قرار گرفت.

این انستیتو در سال ۱۳۶۵ بعد از جدا شدن گروه روانپرستاری عهده‌دار تربیت کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی گردید. در نیمه اول سال ۱۳۷۶ از طرف سازمان جهانی بهداشت به عنوان مرکز مشترک همکاری‌های سازمان جهانی بهداشت در بهداشت روان برگزیده شد. سپس در نیمه دوم سال ۱۳۷۶ علاوه بر آموزش دستیاران رشته روانپزشکی و کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی عهده‌دار تربیت و آموزش دوره دکترای روانشناسی بالینی نیز گردید. انستیتو از ابتدای سال ۱۳۸۰ با توجه به سابقه اجرای پژوهش های مختلف در امور بهداشت روان و داشتن کادر علمی و فنی در امور پژوهشی، آموزشی و درمانی از طرف معاونت آموزشی و امور دانشگاهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان قطب علمی، آموزشی – پژوهشی کشور شناخته شد و از سال ۱۳۸۲ تبدیل به یک مرکز تحقیقات بهداشت روان گردید.

در طی فرایند ادغام دانشگاه علوم پزشکی ایران در دانشگاه علوم پزشکی تهران و انتزاع مجدد آن در طی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲، انستیتو روانپزشکی تهران به دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان تغییر یافت. پس از این اتفاق آموزش دستیاری روانپزشکی به دانشکده پزشکی منتقل گردد.

تلفن: ۲۵-۶۶۵۰۹۰۲۴

تلفن: ۹-۶۶۵۵۱۶۵۵

فاکس دبیرخانه: ۶۶۵۰۶۸۵۳

آدرس سایت اینترنتی:www.tehranpi.org

نوع فعالیت و رشته‌های تخصصی و آموزشی: روانشناسی و روانپزشکی

درمانگاه: دارویی – غیر دارویی در صبح و عصر

4- بیمارستان حضرت علی اصغر (ع)

ساختمان این مرکز بوسیله نیکوکاری بنام مهندس کامرانی در زمینی به مساحت ۵۱۳۰ مترمربع و زیر بنای ۸۵۰۰ متر مربع احداث شد و توسط بنیاد نیکوکاری در سال ۱۳۴۳ با نام بیمارستان شهر آزاد راه اندازی گردید.

این بیمارستان در بزرگراه مدرس شمال،‌خیابان شهید دستجردی ( ظفر) واقع شده است و در همه رشته های فوق تخصصی کودکان فعالیت دارد که عبارتند از:

بیماری های کلیه، انکولوژی، جراحی،  بیماری های ریه، بیماری های نوزادان، بیماری های گوارش، آلرژی،‌ بیماری های غدد و متابولیک، بیماری های عفونی، بیماری های مغز واعصاب ، بیماری های روانپزشکی، بیماری های ژنتیک، ارتوپدی، گوش و حلق و بینی.

این بیمارستان دارای ۱۴۲ تخت فعال است.

بخش و درمانگاه روانپزشکی کودک و نوجوان بیمارستان کودکان حضرت علی اصغر(ع) از سال ۱۳۸۷ شروع به کار کرده است.

در سال ۱۳۹۲ به علت پاره ای مشکلات سازمانی فعالیت این بخش برای بیش از یک سال متوقف گشت.

بخش روانپزشکی کودک ونوجوان بیمارستان کودکان حضرت علی  اصغر با ۶ تخت بستری و یک اطاق ایزوله مجدداٌ از اسفند ماه ۱۳۹۴ فعالیت خود را آغاز نموده است. این بخش با برخورداری از روانپزشکان فوق تخصص اطفال و نیروهای روان پرستار سعی دارد تا امکانات مناسب درمانی در اختیار بیماران قرار دهد.

در حال حاضر درمانگاه سرپایی این بیمارستان با حضور سه نیروی فوق تخصص فعال است.

 

 

Template settings
Close menu