روانپزشکی اعتیاد
معرفی
مطالعات مختلف حاکی از شیوع روزافزون اعتیاد در سراسر جهان و هزینه های شدید روانی، جسمی و اجتماعی این اختلال است. اعتیاد یکی از بیست بیماری است که بیشترین ناتوانی را به انسان تحمیل می کند. دستاوردهای عمده در شناخت اعتیاد، شیوع آن و اهمیت جنبه های زیستی روانی اجتماعی آن و نیز شناخت روش های تشخیصی، درمانی و بازپروری آن، نگاه تخصصی تری به این حوزه را ایجاب کرده است. در نتیجه مراکز دانشگاهی برای فعالیت در این زمینه نیاز به تربیت روانپزشکان حرفه ای دارند. اعتیاد یکی از بیست بیماری است که بیشترین ناتوانی را به انسان تحمیل می کند. دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشکده پزشکی، گروه روانپزشکی، برنامه آموزشی 3 ماهه تمام وقت در زمینه روانپزشکی اعتیاد را برای دستیاران روانپزشکی ارائه می دهد. این برنامه شامل اجزای بالینی، آموزشی و پژوهشی است. اعضای هیئت علمی ما متعهد به رشد فکری و شکوفایی عاطفی دستیاران ما هستند.در کنار نظارت بر کار بالینی، آموزش مداخلات دارویی در حوزه اعتیاد و مداخلات غیردارویی مانند روان درمانی فردی شناختی رفتاری، خانواده درمانی و گروه درمانی حمایتی و شناختی رفتاری برای بیماران معتاد، سمینارهای آموزشی جامع، کنفرانس های موردی، گراند راندها و ژورنال کلابها به غنی تر شدن فرآیند یادگیری می افزاید. تدریس و تحقیق نیز بخشی ضروری از تجربه آموزشی خواهد بود. دستیاران از طریق ارزیابی منظم برنامه ها، کارآموزان و اساتید آنها، فعالانه در برنامه ریزی ها شرکت خواهند کرد.
اهداف
هدف اولیه این بخش تربیت روانپزشکانی است که به ارائه مداخلات پیشگیرانه،درمانهای دارویی و غیردارویی و توانبخشی اختلالات مرتبط با مصرف مواد و رفتارهای اعتیاد آور و همچنین تحقیقات و مدیریت در این زمینه بپردازند. دستیاران روانپزشکی قادر خواهند بود جنبه های فرهنگی و تنوع قومیتی را که در درمان ها و پیامدهای آنها نقش دارند، شناسایی کنند. آنها همچنین قادر به تشخیص و مدیریت اختلالات همبود پزشکی و روانپزشکی دربیماران اعتیاد بستری و سرپایی خواهند بود. این برنامه آموزشی به دستیاران کمک می کند تا یاد بگیرند که چگونه یک تشخیص افتراقی گسترده را تدوین کنند و یک طرح جامع درمانی روانپزشکی اعتیاد را بر اساس فرمول زیست روانی اجتماعی و نظرات تیم چند رشته ای توسعه دهند، و در نهایت بر برنامه درمانی نظارت کنند. دستیاران این فرصت را خواهند داشت تا سایر استراتژیهای اصلاح رفتاری را که عمدتاً در بیماران مبتلا به اختلالات مصرف مواد استفاده میشوند، تمرین کنند. و در مورد اندیکاسیون ها وکاربرد درمان تشنج الکتریکی (ECT)، تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) و سایر گزینههای درمانی غیردارویی در بیماران معتاد آگاهی کسب کنند.برنامه آموزش روانپزشکی اعتیاد به دستیاران روانپزشکی آموزش می دهد تا مسائل اخلاقی و حقوقی بیماران را شناسایی کنند.ارزیابی انتقادی ادبیات مربوط به روششناسی، آمار زیستی، طراحی تحقیق و تجزیه و تحلیل تصمیمگیری، توسعه مهارتهای دسترسی الکترونیکی به ادبیات و سپس ارائه دادههای جمعآوریشده در قالب آموزشی نیز بخش اصلی آموزش خواهد بود.
برنامه سخنرانیها و سمینارها
برنامه سخنرانی ها و سمینارهای کمیته روانپزشکی اعتیاد از مسیر اطلاع رسانی زیر ارائه میگردد.
درمانگاه ها
- بیمارستان روانپزشکی ایران
- درمانگاه اعتیاد
- شنبه ها 9 صبح تا 12 ظهر- دکتر حمیدرضا احمدخانیها
- شنبه ها 12 ظهر تا 6 عصر-دکتر شیوا ثریا
- یکشنبه ها 9 تا 11 صبح-دکتر روح الله صدیق
- دوشنبه ها 9 تا 11 صبح-گروه درمانی بیماران اعتیاد-دکتر شیوا ثریا
- سه شنبه ها 10 صبح تا 12 ظهر- دکتر حمیدرضا احمدخانیها
- سه شنبه ها 12 ظهر تا 4 عصر- دکتر شیوا ثریا
- چهارشنبه ها 8 تا 11 صبح-دکتر روح الله صدیق
نوبت دهی تلفنی درمانگاه اعتیاد 25015035 داخلی 3
http://nobat.iums.ac.ir نوبت دهی اینترنتی
بخش بستری روانپزشکی اعتیاد
بخش اعتیاد بیمارستان روانپزشکی ایران دارای 18 تخت بستری اعتیاد مردان در بخش 3مردان و در بخش زنان دارای 3 تخت بستری اعتیاد می باشد.
مرکز تحقیقات اعتیاد هم در این واحد قرار گرفته است و در زمینه طرح های تحقیقاتی مربوط به حوزه اعتیاد فعالیت می کند.